Estás en modo administración

proyectoseccion
subseccion
lang

2010. ant

COLLEGE OF ARCHITECTS (COAM) AWARDS 2011

Carmen Espegel, Concha Fisac

TEAM MEMBERS:  Cristina Hernández, Laia Lafuente, Syra Abella, Lucila Urda, Daniel Merro, Isabel Camacho, Miriam Llamazares, Miguel Coloma

EXTERNAL ASSISTANTS: Enrique Medina y Ramón Sánchez Hombre, Emilio Miguel Mitre ALIA S.L. (Bioclimática),  Juan Rey - Mecanismo (Structure), Nieves Plaza Serrano (Facilities), Años Luz (Lighting)

PHOTOGRAPHERS: Joaquín Mosquera, espegel-fisac arquitectos

The Ants' House is formally conceived considering the surrounding environment and its location on a large plot in the Manzanares Park, immersed in the mountains near Madrid. The house is meant to dominate the vast natural world which lies beyond its entrance. Its shape is designed by nature. Just like an outstretched hand, the house works its way through the almond trees reaching out from in between the branches, reaching towards different spaces and lights effects. Its location, on the southern slope of the mountains, gives the house favourable climatic and environmental features. The house is a two level building with a concrete staircase located in a central position. The ground floor, which adapts to the sloped ground through a wide ramp, is a large open space which has different functions: reading zone, fireplace, socializing area, service area which comprises the kitchen, as well as the laundry, storage and facilities. This single space extends as far as the South Terrace and it borders with the swimming pool and a large almond tree, and ends under the span of a concrete slab, in a covered outdoor dining area. The first floor hosts a guestroom in the cantilever, a  children's bedroom with a large playroom, and the master bedroom with a mezzanine that provides a view over the Northern mountains.